2
دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات خاورمیانه دانشگاه خوارزمی
چکیده
آغاز ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا در سال 2016 موجب تحول در روند منازعه اعراب-اسرائیل شد. طرح های صلح ترامپ در حالی ارائه شد که از امضای قرارداد کمپ دیوید تنها اردن در سال 1994 حاضر به امضای قرارداد صلح با اسرائیل شده بود. هر چند طرح اول ترامپ موسوم به معامله قرن به نتیجه دلخواه آمریکا و اسرائیل نرسید اما برخی از کشورهای منطقه با حمایت ترامپ، به پیمان صلح آبراهام به عنوان طرح جایگزین پیوستند که به برقراری روابط رسمی با رژیم صهیونیستی انجامید. امضای این توافق و عادی سازی روابط با اسرائیل میتواند تحولاتی در مجموعه امنیتی منطقهای خاورمیانه ایجاد نماید. سوال اصلی پژوهش این است که پیمان صلح آبراهام چه تاثیری میتواند بر مجموعه امنیتی خاورمیانه داشته باشد؟ فرضیهای که برای پاسخ به این پرسش مطرح میشود این است که پیمان صلح آبراهام از طریق تغییر در قطبش قدرت و الگوهای دوستی و دشمنی می تواند باعث تحول مجموعه امنیتی منطقهای خاورمیانه گردد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که پیمان صلح آبراهام می تواند با کم رنگ کردن دشمنی با اسرائیل و برساختن تهدید مشترک از ایران منجر به شکستن انزوای منطقه ای رژیم صهیونیستی، تقویت قطب عربستان در مقابل محور مقاومت و کاهش پیوند میان سه زیر مجموعه در مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه گردد. اما مخالفت مردم منطقه با این روند به عنوان مانعی جدی در مقابل پیمان صلح آبراهام تلقی می شود. این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و فضای مجازی انجام شده است.
بابایی, محمد, & میریوسفی, میرعلی. (1401). تاثیر پیمان صلح آبراهام بر مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه. فصلنامه مطالعات فرهنگ دیپلماسی, 1(1), 70-92.
MLA
محمد بابایی; میرعلی میریوسفی. "تاثیر پیمان صلح آبراهام بر مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه". فصلنامه مطالعات فرهنگ دیپلماسی, 1, 1, 1401, 70-92.
HARVARD
بابایی, محمد, میریوسفی, میرعلی. (1401). 'تاثیر پیمان صلح آبراهام بر مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه', فصلنامه مطالعات فرهنگ دیپلماسی, 1(1), pp. 70-92.
VANCOUVER
بابایی, محمد, میریوسفی, میرعلی. تاثیر پیمان صلح آبراهام بر مجموعه امنیتی منطقه ای خاورمیانه. فصلنامه مطالعات فرهنگ دیپلماسی, 1401; 1(1): 70-92.